ZIN DOEN

Als filosofiedocent bij het vak Denken & Doen stimuleer ik mijn leerlingen zo om op een creatieve en praktische manier filosofische vraagstukken te onderzoeken. De onderwerpen die aan de orde komen zijn groot en tegelijk alledaags, zoals waarheid, geluk, macht, avontuur, orde en chaos, verwondering en schoonheid. De opdrachten bij die onderwerpen draaien regelmatig expliciet of impliciet om de vragen "wat moeten we doen?" of "hoe kunnen we het beste leven?".

Als ik naar mijn zoontje kijk, realiseer ik me dat juist ook in zijn ontwikkeling, mogelijkheden en begrenzingen elkaar constant afwisselen. In de uitkomst van dit proces ligt besloten in hoeverre een gevoel van vertrouwen of juist twijfel en angst gaan overheersen. Mijn pleegouders begrepen dat dit het proces is waar, bij een positieve uitkomst, perspectief en zin ervaren kunnen worden. Een levensles die ik voor ogen houd als docent, maar vooral ook als vader.